Ετήσια Γενική Συνέλευση ΕΤΑΠ Λευκωσίας 2024

Ομιλία του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Θεόδωρου Κρίγγου

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζουμε στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής περιφέρειας Λευκωσίας. Η σημερινή σας παρουσία, μας επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά τη στήριξη που προσδίδετε σε ζητήματα περιφερειακών στρατηγικών τουρισμού και ανάπτυξης προϊόντος, μέσω των οποίων παράγεται ένα συλλογικό, πολυδιάστατο και επωφελές έργο.

Η σημερινή ημέρα, μας δίνει τη δυνατότητα να αναδείξουμε  τις βασικές μας επιδιώξεις και τα κυριότερα ζητήματα της πόλης όπως αυτά καταγράφονται καθημερινά από τα μέλη μας, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας, τις εισηγήσεις μας, αλλά και τις απόψεις μας τόσο σε τοπικό, όσο και σε παγκύπριο επίπεδο που αφορούν και επηρεάζουν ευρύτερα τη Λευκωσία.

Παρ΄ όλο που το 2023 και 2024, αποτέλεσαν χρονιές υψηλών επιδόσεων του τουρισμού της Κύπρου, εντούτοις η Λευκωσία, προσέλκυσε κατά μέσο όρο 6% του συνολικού αριθμού περιηγητών στη χώρα μας. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι για τους μήνες Νοέμβρη με Μάρτη, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 15 τοις εκατόν περίπου του συνόλου των περιηγητών καταδεικνύοντας τη δυναμική της Λευκωσίας προς την αντιμετώπιση της εποχικότητας.

Ταυτόχρονα, αξίζει να αναφέρουμε ότι μόλις το 15% των περιηγητών που διέμεναν σε άλλες επαρχίες, έχουν επισκεφθεί τη Λευκωσία. Για το λόγο αυτό, τονίζουμε για άλλη μια φορά την άμεση ανάγκη για ανάληψη επιπρόσθετων πρωτοβουλιών από μέρους του Υφυπουργείου Τουρισμού, προς ενίσχυση της Λευκωσίας ως City break προορισμό.

Ιδιαίτερο σημείο προβληματισμού αποτελεί το χαμηλό σχετικά ποσοστό της ημερήσιας κατά κεφαλή δαπάνης των επισκεπτών που διαμένουν στη Λευκωσία. Το στοιχείο αυτό ενδυναμώνει σημαντικά την άποψη μας, πως στρατηγικός μας στόχος, δεν μπορεί να είναι μόνο η αύξηση των τουριστών στη Λευκωσία αλλά και η αύξηση της ημερήσιας κατά κεφαλή δαπάνης.

Σ’ ότι αφορά τις κυριότερες αγορές της Λευκωσίας, η Ελλαδική αγορά παραμένει η σημαντικότερη για την πόλη, με πέραν του 50% των συνολικών αφίξεων τουριστών, ενώ παρατηρείται αύξηση σε κρίσιμες αγορές όπως η Αγγλική και Γαλλική. Ωστόσο, θεωρούμε πολύ σημαντική την προώθηση της Λευκωσίας σε πρόσθετες αγορές ιδιαίτερα της Πολωνικής και της Γερμανικής, εκμεταλλευόμενοι και την ενισχυμένη συνδεσιμότητα με το αεροδρόμιο Λάρνακας. Για το λόγο αυτό, ήδη ετοιμάζουμε συνεκτικό πλάνο προβολής και προώθησης της πόλης στις συγκεκριμένες αγορές, συναντήσεις με διοργανωτές ταξιδιών και φιλοξενίες δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με τις μελέτες μας, η επίσκεψη σε φίλους και συγγενείς αποτελεί τον κυριότερο λόγο επιλογής της Λευκωσίας, και οι επαγγελματικοί λόγοι τον δεύτερο, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά την εξέχουσα θέση του Επιχειρηματικού τουρισμού για την πόλη. Η Λευκωσία, το διοικητικό, οικονομικό και εμπορικό κέντρο της χώρας, πρέπει να προβληθεί ως σημείο όπου εταίροι από τρεις διαφορετικές ηπείρους μπορούν να συναντηθούν, να συνεργαστούν και να συνυπάρξουν ειρηνικά. Οι νέες αναπτύξεις ξενοδοχειακών μονάδων και boutique hotels στην πόλη και οι  σύγχρονες δημόσιες ψηφιακές υποδομές του Δήμου Λευκωσίας εμπλουτίζουν το στοιχείο του Επιχειρηματικού τουρισμού για τη Λευκωσία, ενώ ως πρόσθετη ενέργεια, μελετάμε συναφή κρατικά σχέδια, όπως το σχέδιο κινήτρων για προσέλκυση ψηφιακών νομάδων. Στα πλαίσια αυτά στηρίζουμε την πρωτοβουλία του Δημάρχου Λευκωσίας για την σύσταση επιχειρηματικού Συμβουλίου Λευκωσίας.

Η εκπαίδευση, αποτελεί επίσης σημαντικό λόγο επιλογής της Λευκωσίας ως προορισμού. Στο σημείο αυτό, θα θέλαμε να δηλώσουμε εκ νέου, ότι η Λευκωσία είναι και πρέπει να παραμείνει το εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο της χώρας, και ως εκ τούτου ο εκπαιδευτικός τουρισμός αποτελεί βασική στρατηγική μας επιδίωξη. Χαιρετίζουμε λοιπόν πρωτοβουλίες που στόχο έχουν την προσέλκυση ξένων πανεπιστημίων στην πόλη, όπως επίσης και τις ενέργειες του Κυπριακού Δικτύου Εράσμους φοιτητών για τη διάκριση της Λευκωσίας ως ο 2ο καλύτερος προορισμός της Ευρώπης για εράσμους φοιτητές το 2023. Ταυτόχρονα, καλούμε το Υφυπουργείο Τουρισμού να καταρτίσει ειδικό πλάνο για την περαιτέρω ανάπτυξη του εκπαιδευτικού τουρισμού σε συνεργασία με τα ακαδημαϊκά μας ιδρύματα αρχής γενομένης από την απαιτούμενη στήριξη των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων για συμμετοχή τους σε εκπαιδευτικές εκθέσεις στο εξωτερικό.

Τα πολιτιστικά κίνητρα, δεν αποτελούν δυστυχώς, πρωταρχικό λόγο επιλογής της Λευκωσίας ως προορισμού. Εμείς, εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως η Λευκωσία είναι ο κατεξοχήν πολιτιστικός προορισμός της χώρας. Θεωρούμε, πως το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Λευκωσίας είναι οι πολιτιστικές της υποδομές αλλά και η τεράστια πολιτιστική παραγωγή που λαμβάνει χώρα στην πόλη.

Είναι γι’ αυτό το λόγο που έχουμε επισημάνει στο Υφυπουργείο Τουρισμού, την αναγκαιότητα εμπλουτισμού της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού σε σχέση με τον πολιτιστικό τουρισμό. Κρίνουμε επιτακτική ανάγκη τη σύνθεση συγκεκριμένου πλάνου σε ότι αφορά την αυτόνομη προβολή της Λευκωσίας ως πολιτιστικού προορισμού, με τον απαιτούμενο πρόσθετο προϋπολογισμό. Η Λευκωσία, με τον αρχαιολογικό, θρησκευτικό, αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό της πλούτο, δεν μπορεί να τυγχάνει της ίδιας προβολής με τις παραθαλάσσιες πόλεις μας, αλλά αντίθετα, χρειάζεται ξεχωριστή προβολή, με διαφορετικό ύφος, περιεχόμενο και στοχευμένες αγορές.

Επίσης, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη, την άμεση δημιουργία ειδικής δια-τμηματικής επιτροπής με τα Υφυπουργεία Τουρισμού και Πολιτισμού, το τμήμα Αρχαιοτήτων και την ΕΤΑΠ, για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη στρατηγικού σχεδιασμού μάρκετινγκ του επερχόμενου νέου Κυπριακού Μουσείου. Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Κύπρου, αποτελεί τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή δαπάνη της χώρας και έργο ορόσημο για τον τουρισμό της πόλης, το οποίο θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε στο έπακρον προκειμένου να αλλάξει άρδην η τουριστική εικόνα της Λευκωσίας. Μόνο μέσα από τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων θα μπορέσουμε να αναλάβουμε αποτελεσματικές δράσεις προβολής, καθώς επίσης και ενέργειες για ζητήματα επέκτασης ωραρίων, υποδομών σε θέματα προσβασιμότητας και για δημιουργία καινοτόμου, μουσειακού ψηφιακού περιεχομένου. 

Η ΕΤΑΠ, έχει ήδη καταρτίσει ειδικό Σχέδιο Δράσης για την ανάπτυξη του πολιτιστικού δημιουργικού τουρισμού, που πέραν από τη διάκριση για την πόλη ως Creative Friendly Destination, αποτέλεσε ουσιώδες εφαλτήριο για τη διοργάνωση δημιουργικών εργαστηρίων, καθώς επίσης και για την έναρξη διεργασιών υποψηφιότητας για την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπη. Σ΄αυτό το σημείο, σημειώνουμε την ετοιμασία υποψηφιότητας για ένταξη της Λευκωσίας στο δίκτυο της Ουνέσκο Δημιουργικών Πόλεων.

Ύψιστης σημασίας πυλώνας για την τουριστική και αστική ανάπτυξη, πρέπει να αποτελέσει ο τομέας των εκδηλώσεων και φεστιβάλς. Η ΕΤΑΠ, υιοθετώντας τη στρατηγική της Φεστιβαλοποίησης της Λευκωσίας και του πολιτιστικού της προϊόντος, ενθαρρύνει τη διοργάνωση μεγάλης κλίμακας εκδηλώσεων, για τη δημιουργία ενός ουσιαστικού αντικτύπου στην πόλη, αντί του κατακερματισμού πόρων σε πολλές μικρές δράσεις. 

Κρίνουμε σημαντική την υιοθέτηση Πολιτικής για τη Διαχείριση, εκδηλώσεων στη Λευκωσία για προσέλκυση μεγάλων εκδηλώσεων, μέσα από σειρά κινήτρων σε διοργανωτές και χρηματοδότες, που θα προκρίνει τη μακροπρόθεσμη διοργάνωση και που θα προβάλλει ενισχυμένα  όλους τους χώρους που δύναται να τελεστούν εκδηλώσεις στην πόλη. Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε, η Λευκωσία να έχει το δικό της ετήσιο ημερολόγιο εκδηλώσεων, με επικαιροποίηση σε άμεσο χρόνο, και που θα κοινοποιείται έγκαιρα σε όλους τους τουριστικούς φορείς.

Σημαντικό στοίχημα για την Λευκωσία είναι η ανάληψη της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής πρωτεύουσας 2030, την οποία στηρίζουμε με θέρμη καθώς και η διεκδήκηση της Μεσογειακής πρωτεύουσας πολιτισμού και διαλόγου του The Union of the Mediterranean για την οποία αναλάβαμε σχετικές πρωτοβουλίες σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών. Φυσικά η επερχόμενη ανάληψη της Ευρωπαϊκής Προεδρίας το 2026, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση των τελευταίων ετών και για το λόγο αυτό χρειάζεται η συστράτευση και η θετική ανταπόκριση όλων.

Οι εκδηλώσεις, μπορούν επίσης να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα οικονομικής βιωσιμότητας των μεγάλων έργων υποδομής μας. Είναι βεβαίως σημαντικό να σχεδιάζονται μεγάλα έργα υποδομής στην πόλη, όπως η Συνοικία Δημιουργικών επιχειρήσεων, η πλατεία Ελευθερίας, η ανάπλαση του παλαιού ΓΣΠ και η Κρατική πινακοθήκη Σύγχρονης τέχνης. Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό η ένταξη αυτών των έργων στην οικονομική δραστηριότητα της πόλης με στόχο τη δημιουργία προστιθέμενης οικονομικής αξίας.

Ένα τέτοιο έργο αδιαμφισβήτητα μπορεί να αποτελέσει ένα νέο, σύγχρονο και καινοτόμο συνεδριακό κέντρο. Ειδικά για τη Λευκωσία, Σχέδια χορηγιών για προσέλκυση συνεδρίων δεν είναι ικανά για την τροποποίηση της υφιστάμενης κατάστασης. Η Λευκωσία, χρειάζεται και απαιτεί από την πολιτεία νέο Συνεδριακό κέντρο, που θα επαναφέρει την πρωτεύουσα στο χάρτη του συνεδριακού τουρισμού.

Σημαντικό στοίχημα επίσης, είναι  η δυναμική επανένταξη στην οικονομική και τουριστική δραστηριότητα της πόλης, της Λαϊκής Γειτονιάς, της Πύλης Αμμοχώστου αλλά και των αδρανών υποστατικών με κίνητρά αλλά και αντικίνητρα  και για το λόγο αυτό χαιρετίζουμε τις ιδιαίτερες προσπάθειες που καταβάλλει ο Δήμαρχος Λευκωσίας.

Πρόσθετα, στα πλαίσια των γενικότερων ενεργειών για αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, η ΕΤΑΠ μελετά προς υλοποίηση την εγκατάσταση σταθμών ανεφοδιασμού πόσιμου νερού για τους περιηγητές μας, τη δημιουργία καινοτόμου και εντυπωσιακού σημείου φωτογράφησης στην πόλη στα πλαίσια του λογοτύπου μας,  τη λειτουργία υπηρεσίας μετακίνησης με ηλεκτρικό αμαξίδιο τύπου golf cart στο εμπορικό κέντρο για ενίσχυση της προσβασιμότητας, την αντικατάσταση πινακίδων οδών στην εντός των τειχών πόλη, τη δημιουργία ψηφιοποιημένων εργαλείων περιήγησης ειδικά για παιδιά μικρών ηλικιών και πολλά άλλα.

Όραμα μας η Λευκωσία να μεταμορφωθεί σε πρότυπο σύγχρονης, έξυπνης, προσβάσιμης, ποιοτικής και ζωντανής πόλης, με τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό στο επίκεντρο, διαθέτοντας ένα ανταγωνιστικό κέντρο με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και δραστηριότητες, με καινοτόμες συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και με έργα όπου η έρευνα και η καινοτομία να συναντούν τον πολιτισμό και τη δημιουργικότητα. Μια πόλη που να την απολαμβάνουν οι κάτοικοι και επισκέπτες της. Μιας πόλης ελκυστικής για επενδύσεις και για εργασία.

Ως τέτοια προβάλλουμε την πόλη μας μέσα από ένα πολυσύνθετο πλάνο ενεργειών ψηφιακού μάρκετινγκ, που χρησιμοποιεί εξειδικευμένα εργαλεία για ενισχυμένη παρουσίας μας σε μηχανές αναζήτησης και σε τουριστικές πλατφόρμες. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα, που τα τελευταία χρόνια, η Λευκωσία παρουσιάζει μια τεράστια ανάπτυξη στη ψηφιακή της απόδοση.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει και στον τουρισμό υπαίθρου και στις ενέργειες που ανέλαβε η ΕΤΑΠ. Η ύπαιθρος της Λευκωσίας αποτελεί ένα ακατέργαστο διαμάντι, ικανό να συνδράμει ουσιαστικά στην τουριστική ανάπτυξη της Λευκωσίας προσελκύοντας τουρισμό καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου και επεκτείνοντας την περίοδο διαμονής περιηγητών. Στην ύπαιθρο, μπορεί κανείς να αντλήσει μοναδικές τουριστικές εμπειρίες ειδικών ενδιαφερόντων μέσα από την πλούσια φυσική κληρονομιά της Λευκωσίας και φυσικά τις αυθεντικές εμπειρίες γαστρονομίας και χειροτεχνίας. Πιστεύουμε έντονα, πως η τουριστική ανάπτυξη της υπαίθρου, θα αποτελέσει ουσιώδη παράγονται για την ισότιμη εδαφική και πληθυσμιακή ανάπτυξη της υπαίθρου.

Η προθυμία, τόσο του Υφυπουργού και των λειτουργών του, αλλά και των κοινοτικών συμβουλίων, αποτελούν το μεγαλύτερο κίνητρο για την υλοποίηση έργων που εμπλουτίζουν καθοριστικά μια περιοχή, όπως η δημιουργία υπαίθριου παιδότοπου και εκδρομικού χώρου, η διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων, η δημιουργία μονοπατιών φύσης, ποδηλατικών διαδρομών, σημείων θέασης, και δημιουργία Κέντρων Γαστρονομικής Κληρονομίας. Και φυσικά, από τις σημαντικότερες δράσεις της ΕΤΑΠ Λευκωσίας στην ύπαιθρο, ο σχεδιασμός και η διοργάνωση του Χριστουγεννιάτικου χωριού στο Φικάρδου μαζί με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Χρίστο Τυρίμο και τη θερμή συμπαράσταση των υπόλοιπων προέδρων κοινοτικών Συμβουλίων. Το Χριστουγεννιάτικο χωριό στο Φικάρδου, θεωρούμε, που άλλαξε άρδην τα δεδομένα της περιοχής  τουριστικά, οικονομικά και κοινωνικά. Πλέον, στόχος μας, δεν μπορεί να είναι άλλος από τη διεθνή προβολή του για προσέλκυση επισκεπτών από το εξωτερικό.

 Ιδιαίτερα περήφανοι αισθανόμαστε και για τις ενέργειες που υλοποιήσαμε για την προβολή των γαστρονομικών εμπειριών της πόλης μέσα από την καμπάνια Taste Nicosia. Στα πλαίσια αυτά, ετοιμάσαμε το φάκελο υποψηφιότητας διεκδίκησης του βραβείου Best Beverage Experience for culinary traveler στα βραβεία Global Culinary Travel Awards για το 2024 που διοργάνωσε το World Food Travel Association καθώς επίσης και την πιστοποίηση της Λευκωσίας ως Culinary capital, της πρώτης που λαμβάνει ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Το συγκεκριμένο βραβείο αποτελεί περίτρανη απόδειξη ότι η Λευκωσία τα τελευταία χρόνια πραγματοποίησε τεράστια άλματα στις γαστρονομικές εμπειρίες ειδικά στην κατηγορία ροφημάτων και ποτών.

Η γαστρονομία και η βραδινή ψυχαγωγία αποτελούν σημαντικούς πυλώνες της οικονομίας της νύκτας, η οποία συνδράμει καταλυτικά στην αστική ανάπτυξη και στον τουρισμό της πόλης, και είναι για αυτό το λόγο που στηρίζουμε το Δήμο Λευκωσίας στη δράση του «Cities after dark».

Φίλες και φίλοι,

Όπως γνωρίζετε, η ΕΤΑΠ Λευκωσίας δημιουργήθηκε το 2007 με στόχο την περιφερειακή τουριστική προώθηση της επαρχίας μέσα από ένα καινοτόμο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, μοντέλο, αφού η νομική σύνθεση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τότε, δεν ήταν διαδεδομένη πρακτική στην Ευρώπη.   Άλλωστε, αυτό επιβεβαιώνεται και από την αναγνώριση που έλαβε η ΕΤΑΠ Λευκωσίας για το επιχειρησιακό της μοντέλο που προβάλλεται ως βέλτιστη πρακτική στην πλατφόρμα Interreg Europe Policy Learning.

Ιδιαίτερη δυσκολία για την ΕΤΑΠ Λευκωσίας αποτελεί η γεωγραφική κάλυψη. Η περιοχή ευθύνης μας συμπεριλαμβάνει τον μεγαλύτερο αστικό ιστό της χώρας στον οποίο κατοικούν πέραν των 350.000 πολιτών και στην οποία συμπεριλαμβάνονται ιστορικά κέντρα με πολυδιάστατα προβλήματα. Τα ιστορικά κέντρα του Αγίου Δομετίου, της Έγκωμης, του Στροβόλου, της Αγλαντζιάς, της Παλλουριώτισσας, του Καϊμακλίου και φυσικά της εντός των τειχών πόλης, αποτελούν μια τεράστια γεωγραφική κάλυψη με τεράστιες προκλήσεις. Πέραν αυτών,  οι δυτικές κοινότητες της Λευκωσίας (Δένεια, Μάμμαρι, Αγιοί Τριμιθιάς, και οι νότιο-ανατολικές της κοινότητες, όπως Σιά, Μαθιάτης, Αγία Βαρβάρα, και Λυθροδόντας με τις δικές τους ιδιαιτερότητες αλλά και σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος. Στα ορεινά, η περιοχή των Μαχαιροχωρίων, με τις κοινότητες Λαζανιά, Φικάρδου, Γούρρι, Φαρμακάς, Καμπί, Άγιος Επιφάνιος και Καλό χωριό Ορεινής, τα οποία στο σύνολο τους αποτελούν ένα τουριστικό κόσμημα για τον αγροτουρισμό της Λευκωσίας. Τέλος, η σημαντικότερη πρόκληση, που θα τολμούσα να την χαρακτηρίσω και εθνική, αποτελεί η περιοχή της Τηλλυρίας, με τις κοινότητες Παχυάμμου, Μοσφιλιού, Πηγαινιών, Κάτω και Πάνου Πύργου Τηλλυρίας και η οποία χρήζει ειδικού σχεδίου με ξεχωριστό προϋπολογισμό. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, η γεωγραφική κάλυψη είναι τεράστια, ετερόκλητη και ιδιαίτερη.

Η ΕΤΑΠ Λευκωσίας ως ο θεσμοθετημένος φορέας που επιφορτίζεται την τουριστική ανάπτυξη και προβολή της πόλης και επαρχίας, κλήθηκε να εμπλακεί σε διάφορα θέματα. Ιδιαίτερα εποικοδομητική θεωρούμε τη συνεργασία και εμπλοκή μας στη σύνθεση των στρατηγικών δράσεων ΣΟΧΑ Λευκωσίας 2021—2027, για την ανάπτυξη του τομέα της πολιτιστικής δημιουργικής επιχειρηματικότητας και που έχουν εμπλουτίσει τη Μακροπρόθεσμη Στρατηγική για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Κυπριακής Οικονομίας του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας. Επίσης, μέσω των διαβουλεύσεων με το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε κοινοβουλευτικές επιτροπές επιχειρήσαμε την τροποποίηση της νομοθεσίας για τη διαχείριση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων για προώθηση της πάγιας θέσης μας για τέλεση εκδηλώσεων σε αρχαιολογικούς χώρους, ιδιαίτερα της Πύλης Αμμοχώστου, του κατ΄ εξοχή τουριστικού γνωρίσματος της Λευκωσίας που εδώ και χρόνια παραμένει κλειστό. Επιτεύχθηκε επίσης η προώθηση της εξαιρετικά σημαντικής νομοθεσίας του περί δημιουργίας μητρώου Οικοτεχνιών που συμβάλλει καθοριστικά στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της υπαίθρου, ενώ έχουμε εποικοδομητική συνεργασία με το Υφυπουργείο Πολιτισμού για την σύνθεση της πολιτιστικής πολιτικής.

Μέσα από τις ενέργειες μας και έχοντας υπόψη και τους πενιχρούς προϋπολογισμούς των ΕΤΑΠ,  εκτιμούμε, ότι η ΕΤΑΠ Λευκωσίας όχι μόνο αντεπεξέρχεται των προκλήσεων αλλά ενισχύει σημαντικά το ρόλο της στην ανάπτυξη της Λευκωσίας και της υπαίθρου της. Με γνώμονα πάντα το γενικό καλό της πόλης, επιχειρούμε να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι στη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης και επαρχίας Λευκωσίας.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλα τα μέλη των προηγούμενων Διοικητικών Συμβουλίων για τη στενή συνεργασία και πολύτιμο χρόνο που αφιέρωσαν για ζητήματα του οργανισμού, και επίσης να συγχαρώ τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον φίλο Υφυπουργό Τουρισμού που είναι πάντα κοντά μας, στον Πρόεδρο του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λευκωσίας και στους φίλους Δημάρχους Λευκωσίας, Στροβόλου και Ιδαλίου και τους Αντιδημάρχους Λευκωσίας για τη στενή και αγαστή συνεργασία μας.

Επίσης, να ευχαριστήσω θερμά τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ιδιαίτερα τον φίλο Πρόεδρο του ΕΒΕ Λευκωσίας αλλά και το προσωπικό του Επιμελητήριου για τη διαχρονική τους στήριξη προς την ΕΤΑΠ.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον αφυπηρετισάντα Διευθυντή του, Σωκράτη Ηρακλέους, ο οποίος ήταν κοντά στην ΕΤΑΠ Λευκωσίας από τα πρώτα της βήματα. Τέλος, να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες και στο προσωπικό της ΕΤΑΠ, τον Σωτήρη Χριστοφόρου και την Αγγελική Βασιλειάδου για την εργατικότητα και την αφοσίωση στον οργανισμό.

Η Λευκωσία, η νοτιο-ανατολικότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης, η τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα στο κόσμο, αξίζει να στέκει όρθια δίπλα στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, υπερήφανη για τον πολιτισμό και τη συνολική της ανάπτυξη.  

Σας ευχαριστώ θερμά.

Let's keep in touch

Subscribe to our Newsletter