Η ΕΤΑΠ Λευκωσίας συμμετέχει στο έργο FOOD ZONE – Supporting the Skills of Food Producers, SMEs and the Tourism Ecosystem through the Development of the Regenerative Food Tourism Experiences.
Την τελευταία τουλάχιστο, δεκαετία, ο όρος «βιώσιμη» συνοδεύει την τουριστική ανάπτυξη επιμένοντας αδιαλείπτως να επισημαίνει τη σημασία της προστασίας τόσο του περιβάλλοντος όσο και των κοινοτήτων υποδοχής από τις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες. Ωστόσο, η βιωσιμότητα διακρίνεται από μια, μάλλον μονοδιάστατη πράξη, αφού καλούνται πρωτίστως οι πάροχοι των τουριστικών υπηρεσιών να προβαίνουν σε βιώσιμες τουριστικές αναπτύξεις και υπηρεσίες. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, παρατηρείται η ουσιώδης συμβολή του ίδιου του επισκέπτη στην αναβίωση / αναγέννηση απομακρυσμένων κυρίως περιοχών μέσα ακριβώς από την ίδια την ενεργή συμμετοχή του στο πολιτισμικό γίγνεσθαι του προορισμού και στην καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας ως μια ανεξίτηλη πηγή αυθεντικής εμπειρίας.
Ο τουρισμός, αναβίωσης ή Αναγεννητικός τουρισμός, τοποθετεί τον ίδιο τον επισκέπτη ως αναπόσπαστο συμβαλλόμενο μέρος προς αναγέννηση και αναβίωση του προορισμού υπερβαίνοντας έτσι, τις βασικές αρχές τις βιωσιμότητας.
To Food Zone είναι συγχρηματοδοτούμενο Erasmus+ έργο το οποίο προσβλέπει στην στήριξη και ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παραγωγών τροφίμων, των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα και εν γένει του τουριστικού οικοσυστήματος σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, δια μέσου της ανάπτυξης γαστρονομικών τουριστικών εμπειριών στα πλαίσια του «Αναγεννητικού τουρισμού – Τουρισμού Αναβίωσης» (Regenerative tourism).
Κύριος δικαιούχος του έργου είναι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Κάθερες – Ισπανία, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λευκωσίας – Κύπρος, οι οργανισμοί Eurakom – Γαλλία, Domspain – Ισπανία, Lanara Consulting – Σλοβενία, ο Δήμος Τίβατ – Μαυροβούνιο και το Πανεπιστήμιο του Αβέιρο – Πορτογαλλία.
Το έργο, μεταξύ άλλων, θα μελετήσει και θα καταγράψει βέλτιστες πρακτικές σε διεθνές επίπεδο ενώ ταυτόχρονα θα προχωρήσει και σε μεγάλης κλίμακας έρευνα προκειμένου να αποτυπωθούν οι προκλήσεις και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί προς την ανάπτυξη τέτοιων εμπειριών. Με βάση τα εξαχθέντα συμπεράσματα, θα δομηθεί ειδικά σχεδιασμένη πλατφόρμα και εκπαιδευτικό υλικό με στόχο την εκπαίδευση παραγωγών τροφίμων και άλλων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές. Για την εκπαίδευση, θα διεξαχθούν πιλοτικές εφαρμογές διαδραστικών εργαστηρίων σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο έργο καθώς επίσης και ταχύρρυθμα εκκολαπτήρια νέων γαστρονομικών εμπειριών (Food Zone Blended Incubator) στα πλαίσια του Αναγεννητικού Τουρισμού.
Το έργο έχει διάρκεια 30 μήνες και συνολικό προϋπολογισμό 250.000 ευρώ.
Μείνετε συντονισμένοι για όλα τα νέα του έργου ακολουθώντας τη σελίδα Food Zone Project στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
https://www.linkedin.com/company/92967702/admin/
https://www.facebook.com/foodzoneerasmus
https://instagram.com/foodzoneproject