Ενδυνάμωση του Πολιτισμού μέσω Επιχειρήσεων: Εισαγωγή Επιχειρηματικών Ακαδημιών για Πολιτισμό και Δημιουργικών Νέων Επαγγελματιών σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές

Συγκεντρωτική έκθεση σχετικά με τις προκλήσεις απασχολησιμότητας που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του πολιτισμού και οι δημιουργικοί νέοι επαγγελματίες

Οι εταίροι του έργου «Ενδυνάμωση του Πολιτισμού μέσω Επιχειρήσεων» δημοσίευσαν την ενοποιημένη έκθεση για τις προκλήσεις απασχολησιμότητας που αντιμετωπίζουν οι Πολιτιστικοί και Δημιουργικοί Νέοι Επαγγελματίες (CCYP) που ζουν ή εργάζονται σε αγροτικές ή απομακρυσμένες περιοχές.Η έκθεση περιλαμβάνει ευρήματα από καθεμία από τις χώρες εταίρους (Βουλγαρία, Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία και Πολωνία).

Αυτή η έκθεση είναι η τελική ενοποιημένη παραγωγή των δραστηριοτήτων του Διανοητικού Προϊόντος 1 (IO1) του έργου. Οι δραστηριότητες του IO1 περιλάμβαναν έρευνες, ομάδες εστίασης και έρευνα γραφείου που διεξήχθη σε καθεμία από τις χώρες εταίρους.

Τα πορίσματα της έκθεσης δείχνουν ξεκάθαρα ότι στην πραγματικότητα τα CCYP αντιμετωπίζουν πολυάριθμες προκλήσεις στις τέσσερις χώρες εταίρους. Μια σημαντική πρόκληση είναι το χαμηλό ποσοστό απασχόλησης, ιδίως σε περιόδους οικονομικής κρίσης, το οποίο τους αναγκάζει να ασκήσουν το επάγγελμά τους ως μερική απασχόληση, καθώς πρέπει να βρουν άλλη δουλειά για να έχουν έναν αξιοπρεπή τρόπο διαβίωσης.

Έχει επίσης εντοπιστεί ότι η περιορισμένη διαθεσιμότητα θέσεων εργασίας και η έλλειψη επαγγελματισμού είναι σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τους νέους. Οι ευκαιρίες εργασίας στον πολιτιστικό τομέα είναι περιορισμένες και εάν είναι διαθέσιμες, συνήθως οι εργοδότες δεν έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες για να καθοδηγήσουν και να καθοδηγήσουν τους νέους επαγγελματίες.

Η έκθεση δείχνει επίσης ότι οι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι άνθρωποι σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές, τείνουν να πιστεύουν ότι τα δημιουργικά επαγγέλματα δεν είναι «πραγματικά» επαγγέλματα και επομένως οι καλλιτέχνες, και ιδιαίτερα οι CCYP, δεν αναγνωρίζονται για τη δουλειά τους.Λόγω αυτού του γεγονότος, ακόμη και όταν απασχολούνται ως CCYP, οι νέοι επαγγελματίες δεν αμείβονται επαρκώς.

Ένα κοινό ζήτημα μεταξύ των χωρών είναι επίσης η έλλειψη υποστήριξης από τις Τοπικές Αρχές.Οι Τοπικές Αρχές που έχουν την ευθύνη να υποστηρίξουν τον πολιτιστικό τομέα μέσω εποχικών εκδηλώσεων και άλλων δραστηριοτήτων, πολύ συχνά στερούνται την ικανότητα να οργανώσουν καλά τέτοιες δραστηριότητες και πολλές φορές αποτυγχάνουν να συμπεριλάβουν τους νέους.

Με βάση τις δραστηριότητες του IO1, η έκθεση περιλαμβάνει επιπλέον ευρήματα σχετικά με τις δεξιότητες που στερούνται και πρέπει να διαθέτουν οι CCYP για να αντιμετωπίσουν τις προαναφερθείσες προκλήσεις. Μερικές από τις δεξιότητες που εντοπίστηκαν είναι, διαχείριση πρακτικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μάρκετινγκ, οργανωτικές και διαπραγματευτικές δεξιότητες και γενικές δεξιότητες διοίκησης επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την απόκτηση γνώσεων για συμμετοχή σε έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ. 

Τα αποτελέσματα της έκθεσης θα τροφοδοτηθούν τώρα στο Διανοητικό Έργο 2 του έργου, το οποίο θα παραδίδει μαθήματα που απευθύνονται σε CCYP προκειμένου να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που έχουν εντοπιστεί. 

Η πλήρης αναφορά βρίσκεται στην ενότητα«Βιβλιοθήκη»του ιστότοπου του έργου.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο του έργου: https://empoweringculture.business/.  

Μείνετε σε επαφή

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο